Konto Obad

Konto Obad d.o.o.

Augusta Šenoe 78, 10290 Zaprešić
tel: +385 1 33 92 909
e-mail: info@konto-obad.hr

Radno vrijeme za stranke:
pon. - čet. : 9:00 -17:00 h, pet. : 9:00 -15:00 h

Knjigovodstvo

Smiju li članovi u prostorima svojih udruga pušiti?

Prostorije udruga smatraju se zatvorenim JAVNIM prostorom, pa sljedom Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda (NN 125/08. I 119/09.), u takvim se prostorima NE MOŽE pušiti.

Prenosimo odgovor Državnog inspektorata RH na navedeno pitanje:

„Vezano uz upit da li članovi u prostorima svojih udruga smiju pušiti, skreće se pozornost na primjenu članka 2. stavka 1. točke 11., Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda („Narodne novine“ broj 125/08. i 119/09.) kojim je propisano da je javni prostor zatvoreni prostor namijenjen skupnom boravku ljudi, a obuhvaća prostore u građevinama u kojima se obavljaju djelatnosti iz područja zdravstva, zaštite djece, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, trgovine, športa i rekreacije, ugostiteljstva i turizma, kulture i umjetnosti, prometa, uključujući čekaonice, prostorije za sastanke, sve dvorane za okupljanje ljudi, gledališta, javna prometna sredstva, dizala, kabine žičara, javne zahode, te otvorene prostore namijenjene održavanju kazališnih i kino predstava, prostore školskih dvorišta i druge prostore u kojima nepušači protiv svoje volje mogu biti izloženi duhanskom dimu, te odredbu članka 13. stavka 1. cit. Zakona kojim je propisano da je pušenje zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima.

Dakle, slijedom navedenog, mišljenja smo, da se kod udruga radi o zatvorenim javnim prostorima, pa slijedom naprijed navedenog, u takvim se prostorima ne bi moglo pušiti. „