Konto Obad

Konto Obad d.o.o.

Augusta Šenoe 78, 10290 Zaprešić
tel: +385 1 33 92 909
e-mail: info@konto-obad.hr

Radno vrijeme za stranke:
pon. - čet. : 9:00 -17:00 h, pet. : 9:00 -15:00 h

Knjigovodstvo

FISKALIZACIJA

ODGOVORI NA PITANJA: Da li će udruga koja naplaćuje dio svojih usluga u gotovini u 2013. biti obveznica provođenja fiskalizacije?

Prema Prijedlogu Zakona o fiskalizaciji u prometu
gotovinom
udruge i ostale neprofitne organizacije koje nisu obveznici poreza na dobit neće bit obveznici provođenja fiskalizacije iako će možda neke usluge i naplaćivati u gotovini.

Zakon o fiskalizaciji trebao bi stupiti na snagu 1.1.2013. godine, a njime se propisuje obveza izdavanja računa preko elektroničkih naplatnih uređaja izravno povezanih s Poreznom upravom.

Što je to fiskalizacija?
Fiskalizacija u prometu gotovinom je skup mjera, koje se provode radi nadzora ostvarenog prometa u gotovini. Pojednostavljeno fiskalizacija je proces uvođenja uređaja za evidentiranje prometa unutar profitnog sektora sa ciljem prikupljanja podataka o izvršenim prometima u realnom vremenu.

Zašto fiskalizacija?
Porezna uprava ovim zakonom namjerava uvesti veću kontrolu nad prometom poduzetnika koji isporuke dobara i usluga naplaćuju u gotovini. Cilj je zakona bolja naplata poreza, suzbijanja sive ekonomije i smanjivanje poreznih utaja.

Tko će biti, a tko ne obveznik?
Obveznici fiskalizacije smatrat će se fizička osobe obveznici poreza na dohodak te pravna i fizička osoba obveznici poreza na dobit, a koji su prema odredbama posebnih propisa obveznici izdavanja računa za isporuku dobra ili obavljene usluge.

Obveznikom fiskalizacije neće se smatrati porezni obveznici koji ostvaruje promete u slijedećim djelatnostima: prodaja karata ili žetona u putničkom prometu, prodaja ulaznica, prodaja na tržnicama, prodaja novina i dnevnog tiska, prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda, prodaja proizvoda i/ili usluga u poštanskom prometu, zaprimanje uplata za sudjelovanje u igrama na sreću i zabavnim igrama, prodaja robe ili usluga putem prodajnih automata, pružanje bankarskih usluga, te
ostvareni prometi evidentirani preko mjernih instrumenata (električna energija, plin, voda, telefon i slično), od energetskih, komunalnih, elektroničkih komunikacija i drugih pravnih osoba.

Slijedom gore navedenog udruga (pravna osoba) koja nije obveznica poreza na dobit neće biti niti obveznica provođenja fiskalizacije.

Manji broj udruga koje su obveznice poreza na dobit, a naplaćuju svoje usluge ili dobra u gotovini, kreditnim karticama, čekovima ili bilo kako drugačije osim izravne naplate preko bankovnih računa bit će i obveznice provođenja fiskalizacije.

Prijedlogu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom možete pogledati na: http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/PRIJEDLOG%20ZAKONA%20O%20FISKALIZACIJI%20230712.pdf