Konto Obad

Konto Obad d.o.o.

Augusta Šenoe 78, 10290 Zaprešić
tel: +385 1 33 92 909
e-mail: info@konto-obad.hr

Radno vrijeme za stranke:
pon. - čet. : 9:00 -17:00 h, pet. : 9:00 -15:00 h

Knjigovodstvo

Kako da vas vaš računovođa zavoli? ❤

Dobro, voli je možda prejaka riječ, ponijelo me valentinovsko raspoloženje, ali kako da budete dragi svojoj računovotkinji odnosno svojem računovođi?

Odmah odgovaram i na očekivano prvo protupitanje. Zašto bih trebao biti drag svojoj računovotkinji? Pa iz istog razloga zašto se trudite biti simpatični osobi koja vam priprema hranu ili svom frizeru. Možda ne držimo škare u rukama, ali držimo vašu poreznu prijavu, a to u konačnici jednako utječe na vašu sreću.☺

Evo nekoliko koraka kako da osvojite naša srca:

 • 1. First date
  Pokušajte biti iskreni. Kao i svaki odnos, i onaj s nama započinje fazom upoznavanja. Prva stvar koju uobičajeno čujemo od vas je: „S nama nećete imati puno posla...“, „Mi nemamo puno dokumentacije...“, „Prošla godina nam je bila malo bolja, ali ove godine definitivno nećemo imati toliko posla...“ Vjerojatno mislite da je to dobar prvi korak za ugovaranje niže cijene računovodstvenih usluga. Za početak, a prije prvog sastanka, odlučite što vam je važno: najniža cijena knjigovodstvenih usluga, najbolji omjer cijene i usluge ili najbolja knjigovodstvena usluga. Trebali biste biti svjesni da niska cijena podrazumijeva da računovođe moraju imati puno korisnika kako bi pokrili svoje osnovne troškove, a to znači malo vremena za svakog korisnika.
  Započnite odnos na čvrstim i zdravim temeljima. Na prvom „spoju“ iskreno recite što želite, opišite svoje poslovanje te potrebe za knjigovodstvenim uslugama. Nemojte skrivati moguće probleme jer će ih knjigovođa vrlo brzo uvidjeti pa biste za par mjeseci mogli ponovno s nekim novim knjigovođom na first date.
  U toj prvoj fazi važno je pronaći računovođu s kojim će vam biti ugodno surađivati, koga razumijete, za kojeg ocijenite da je stručan i možete prepoznati argumentiranost njegovih odgovora te koji je spreman preuzeti vođenje vaših poslovnih knjiga u fazi u kojoj se vi trenutno nalazite.
 • 2. Budite uredni
  Dokumentaciju dostavljajte urednu. Možda smo ovisni o kavi, ali volimo je u tekućem stanju, a ne na dokumentaciji. Razumijemo da ste ponekad ljuti na stanje vašeg računa, ali to što zgužvate izvode i igrate s njima košarku neće riješiti vaš problem. Potrgana dokumentacija nije za knjigovodstvo već za ljubitelje puzzli. A miris kuhinje, cigareta i dima razumljiv je samo na računima iz kafića.
  Nemojte donositi dokumentaciju u plastičnim vrećicama i nemojte misliti da je njezino razvrstavanje ionako naš posao. Računovođu ste angažirati prije svega zbog njezina ili njegova znanja da na ispravan način evidentira vaše poslovne događaje, dokumentaciju i sastavi vaše izvještaje. Ako potrošimo cijeli dan na organiziranje vaših računa, od otvaranja koverti do razvrstavanja po vrsti, datumu, načinu plaćanja itd. nemamo više vremena za analizu vaših poslovnih knjiga i savjetovanje tj. ono što bi istinski pomoglo vašem poslovanju. Slijedom toga, uzmite malo vremena i sredite svoju dokumentaciju. Posložite sve na razumljiv i uredan način. Digitalizirajte se i pošaljite izvode u datoteci radije nego u kartonskoj kutiji.
  Čist račun, duga ljubav. U knjigovodstvenom kontekstu čitajte ovu izreku doslovno kako piše... ČIST račun.☺
 • 3. Organizirajte se
  Planirajte svoje poslovanje. Poštujte vrijeme svojih knjigovođa. Ako puno vremena provodimo u razgovoru s vama ili na telefonu ili odgovarajući na vaše mailove, što mislite tko se onda bavi vašom dokumentacijom? Noćni patuljci? Ne... i dalje mi, ali samo u ubrzanom izdanju i s manje pažnje budući da pokušavamo poštovati zakonske rokove. Vašem knjigovođi vi vjerojatno niste jedina stranka. Obračune plaća, honorara, putnih troškova i slično rješava po datumu zaprimanja naloga ili nekom zacrtanom prioritetu. Uzmite to u obzir i na vrijeme nas obavijestite kada biste željeli isplatiti plaću ili honorar. Jednom ili dva puta godišnje možete zamoliti da vas se uzme preko reda budući da je iskrsnulo nešto stvarno hitno i bitno, ali ako vam nešto nepredviđeno iskrsne svaki tjedan i mjesec, nešto nije u redu s vašim planiranjem, a onda nije u redu da zbog toga pate svi ostali. I, naravno, ono jako važno... za razliku od općeprihvaćenog vjerovanja da su knjigovođe dosadni i nemaju društveni život, molim vas poštujte naše radno vrijeme i dopustite da ga pokušamo imati.☺
 • 4. Pitajte
  Nemojte čekati veljaču da kažete svom knjigovođi što ste napravili u siječnju. Razgovarajte s nama, recite što vam je u planu i što namjeravate napraviti. Lakše nam je unaprijed vas usmjeriti (makar to usmjeravanje trajalo i par sati, dana ili više) nego ispravljati greške. Iznenađenja osim u vidu čokolade nisu dobrodošla.
 • 5. Nemojte pitati
  Isto tako imajte na umu što pitate. Mi nismo vidovnjaci. Ne možemo čitati vaše misli, ne možemo znati što ćete napraviti ako nam to ne kažete, ne znamo unaprijed kako će porezna uprava reagirati i ne znamo kad će se situacija u Lijepoj Našoj promijeniti na bolje. Psiholozi također nismo. Ne znamo rješavati emotivne probleme ili probleme u međuljudskim odnosima koji su se javili u vašoj organizaciji. Da znamo, zar mislite da bismo odabrali zanimanje u kojem ćemo većinu vremena biti sami uz računalo i baviti se brojevima?☺
 • 6. Slušajte što vam savjetujemo
  Ne znam kako bih još jasnije ovo mogla reći. Slušajte što vam savjetujemo!
  Vjerojatno svom knjigovođi niste ni prva ni zadnja stranka s istom idejom ili istim problemom. Uzmite u obzir naše iskustvo i pokušajte slijediti naše savjete i upute. Na taj ćete način sve ideje realizirati lakše, a izlaze iz labirinta problema pronaći jednostavnije. Jedna poučna kineska priča kaže kako je neki stari i mudri Kinez pao s drveta. Zabrinuti susjedi htjeli su mu pozvati doktora, a on je rekao: „Neću doktora, dovedite mi nekog tko je već pao s drveta.“ Kad je u pitanju poslovanje, porezi i propisi, mi smo sve to već s nekim korisnikom prošli i pali s drveta puno puta. Vjerujte nam i ne zanemarujte naše savjete.
 • 7. Plaćajte računa na vrijeme
  Računovodstvo je naš posao. Nije nam hobi. Ako iz nekog razloga ne možete na vrijeme podmirivati knjigovodstvene račune, razgovarajte iskreno s nama. Ako trebamo volontirati, dopustite barem da to bude naš izbor.☺

I to bi bilo to. Tako je lako. Pomozite svom računovođi da ona ili on lakše pomogne vama.